دوربین هوشمند : معرفی (قسمت اول)

دوربین هوشمند

تلفیق علم پردازش تصویر و هوش مصنوعی سبب شده تا دوربین های هوشمند به عنوان محصولی برای نظارت، کنترل و هوشمند سازی در دنیای امروز گسترش یابند.

مقاله مرتبط :

شاید رایج ترین نوع دوربین های هوشمند که تاکنون اغلب ما با آن مواجه شده ایم دوربین های تشخیص سرعت راهنمایی و رانندگی بوده است!

خطای بسیار کم، سرعت زیاد، هزینه نگهداری بسیار پایین، عدم نیاز به حضور اپراتور ۲۴ ساعته و مزایای بسیار دیگر باعث شده که صنایع و کارخانه ها به سرعت به سمت این دوربین ها روی آورند.

پردازش تصویر در سیستم های نظارت تصویری، معمولا به دو روش صورت می گیرد. راه اول تعبیه چیپ در دوربینی است که از محیط، تصویر برداری می کند و راه دوم، انجام پردازش تصویر توسط ضبط کننده ای است که دوربین به آن متصل است.

دوربین های هوشمند یک سخت افزار جامع و واحد (All in one)هستند که می توانند به صورت کاملا خودکار و بدون نیاز به یک عامل انسانی با استفاده از الگوریتم های پیچیده پردازش تصویر کاربرد های حیرت انگیزی رقم بزنند که در ادامه به تفصیل از آنها خواهیم گفت.

دوربین هوشمند
همان طور که در تصویر مشاهده می کنید یک دوربین پلاک خوان علاوه بر ثبت پلاک خودرو، با دقتی بالا و با استفاده از الگوریتم های پیشرفته OCR یا Optical Character Recognition ، اعداد و حروف موجود در پلاک را نیز تشخیص می دهد. اطلاعات دیگری مثل سرعت خودرو نیز توسط دوربین، تشخیص و ثبت شده است.

یک دوربین هوشمند معمولا از چه اجزایی تشکیل شده است ؟

  •  سنسور تشخیص تصویر
  • مدارات دیجیتال
  • حافظه
  • پردازنده قدرتمند مناسب
  • حافظه داده
  • حافظه برنامه
  • پروتکل های ارتباطی (RS232, Ethernet )
  • خطوط I/O
  • جایگاه مناسب لنز
  • قابلیت اتصال به سیستم های نور پردازی برای تصویربرداری از پلاک
  • نرم افزار توسعه دهنده دوربین
  • خروجی تصویر اختیاری (رزولوشن های مختلف)

چرا دوربینِ هوشمند ؟

در همه جا و همه وقت

بدون این که به تجهیزات جانبی خاصی (مانند گیرنده‌های رادیوئی و یا ردیاب‌های ماهواره‌ای) نیاز داشته باشد در تمامی ساعات شبانه روز و در هر گونه شرایط آب و هوایی، دوام و عملکرد مطلوبی داشته و کارکرد مطمئنی را فراهم می کند.

حجم کم

به دلیل حذف وابستگی به رایانه، حجم دستگاه مورد استفاده، کوچکتر است. این در حالی است که از نظر سرعت و قدرت پردازش تصویر با مدل های کامپیوتری رقابت می کند.

قابل رقابت از نظرسرعت و قدرت پردازش

اگر پردازش تصویر در ضبط کننده انجام شود، این دستگاه علاوه بر پردازش تصاویر، وظیفه ی رمزگشایی اطلاعات فشرده سازی شده را پیش از پردازش تصاویر دارد که اگر این اعمال برای چندین دوربین متصل به آن انجام شود، ممکن است به دلیل حجم بالای فعالیت های در حال انجام، باعث اختلال در انجام وظایف شود.

 قابلیت اتصال به سایر افزاره ها

یک دوربین هوشمند معمولا می تواند دارای I/O با تحریک ۲۴ ولت برای ارتباط با PLC یا رله ها باشد.همچنین می تواند برای ارتباط با سایر پردازنده ها، از پروتکل های ارتباطی مختلفی مانند RS232, Ethernet   استفاده کند و قابلیت اتصال به انواع تجهیزات راه بند، جهت کنترل تردد هوشمند ورودی ها را نیز دارد.

امکان اتصال به اینترنت و کنترل از راه دور

به دلیل بهره مندی سیستم های پردازنده از قابلیت اتصال به اینترنت، دوربین های هوشمند توانایی کنترل و نظارت از راه دور را دارا می باشند تا بتوانند در هر زمان و در هر مکان در دسترس قرار بگیرند. همچنین با اتصال به اینترنت، این دوربین ها می توانند به دوربین ها و سخت افزار های دیگر متصل شده تا در صورت نیاز اطلاعات بدست آمده را با یکدیگر به اشتراک گذارند.

کاهش نقش عامل انسانی

با وجود این چنین پردازش های دقیق که توسط خود دوربین انجام می شود، نیاز به یک شخص برای نظارت تمام وقت بر دوربین های نظارتی بسیار کمتر شده و خود دوربین در صورت رخ دادن یک اتفاق غیر معمول در محیط، می تواند توسط یک هشدار، فرد ناظر را باخبر کند.

ارائه و تحلیل اطلاعاتی مانند سن و جنسیت مراجعین مراکز خرید و میزان رضایت افراد ( تشخیص لبخند، خوشحالی، ناراحتی، عصبانیت و … ) با استفاده از پردازش تصویرِ چهره، در راستای بهبودِ بازاریابی و تبلیغات از دیگر کاربردهای پردازش حالت چهره است.

موتور تشخیص چهره شرکت دانش بنیان شهاب در اوایل سال ۹۸ و پس از طی کردن آزمایش های مختلف و جواب گرفتن روی دیتابیس های استاندارد و نیز در محیط های واقعی به مرحله بهره برداری رسید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به صفحه معرفی کتابخانه تشخیص چهره روبینا مراجعه فرمایید. 

تحلیل تراکم جمعیت و ازدحام از نظر زمانی و مکانی

استفاده از آنالیزِ نرخ تراکم و نقشه حرارتی ، این امکان را در اختیار سیستم مدیریتی قرار می‌دهد تا نقاط ازدحام را بلافاصله تشخیص داده و در جهت رفع مشکل، اقدام لازم را اتخاذ کند. چنانچه میزان تجمع از حد مجازی بیشتر شود، سیستم مدیریت برای حفظ امنیت، باید اقدامات مضاعفی را در دستور کار خود قرار دهد.

در چنین شرایطی استفاده از آنالیز تشخیص اضطراب و دستپاچگی و تشخیص رفتار های غیر منتظره مانند دویدن ناگهانی، برخورد های فیزیکی تند و… برای پیش‌بینیِ سوانحِ احتمالی ناشی از اعمال افرادِ خطرناک، بسیار اهمیت دارد.


بیشتر بخوانید :
منبع فرازان کاوش هایک ویژن ویرابین علم و صنعت بهسان اندیش

همچنین ببینید

فناوری تشخیص چهره و کاربردهای آن، تاریخچه تکنولوژی تشخیص چهره

فناوری تشخیص چهره و کاربردهای آن + تاریخچه

فناوری تشخیص چهره یک فناوری بیومتریک است که با استفاده از تجزیه و تحلیل الگوهایی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *