با پیشرفت روز افزون علم پردازش تصویر و هوش مصنوعی، دوربین های هوشمند به سرعت جایگاه خود را در زندگی انسان ها گسترش می دهند. اکنون با برخی از کاربرد های این دوربین ها آشنا خواهیم شد.
مقاله مرتبط :
کاربرد های دوربین هوشمند :
تشخیص چهره در ورودی اماکن مختلف
علاوه بر دلایل امنیتی، شناساییِ چهره افراد در ورودی ها میتواند در بهبود ارائه سرویس و خدمات قابل استفاده باشد. می توان چهره ای از مراجعه کنندگان و مشتری های خاص را که پیش از این در سیستم معرفی شده باشد، تشخیص داده و اطلاعاتی مانند زمان ورود و خروج آنها را گزارش کرد.
با این شیوه و تهیه فهرستی از اسامیِ برخی افراد، مثل مجرمین با سابقه، می توان در صورت حضور یکی از آنها، هشدار لازم را ارائه کرد تا از بروز حوادث احتمالی ممانعت به عمل آید.همچنین میتوان از ورود این افراد به مکان مربوطه، ممانعت به عمل آورد.
ارائه و تحلیل اطلاعاتی مانند سن و جنسیت مراجعین مراکز خرید و میزان رضایت افراد ( تشخیص لبخند، خوشحالی، ناراحتی، عصبانیت و … ) با استفاده از پردازش تصویرِ چهره، در راستای بهبودِ بازاریابی و تبلیغات از دیگر کاربردهای پردازش حالت چهره است.
تحلیل تراکم جمعیت و ازدحام از نظر زمانی و مکانی
استفاده از آنالیزِ نرخ تراکم و نقشه حرارتی ، این امکان را در اختیار سیستم مدیریتی قرار میدهد تا نقاط ازدحام را بلافاصله تشخیص داده و در جهت رفع مشکل، اقدام لازم را اتخاذ کند. چنانچه میزان تجمع از حد مجازی بیشتر شود، سیستم مدیریت برای حفظ امنیت، باید اقدامات مضاعفی را در دستور کار خود قرار دهد.
در چنین شرایطی استفاده از آنالیز تشخیص اضطراب و دستپاچگی و تشخیص رفتار های غیر منتظره مانند دویدن ناگهانی، برخورد های فیزیکی تند و… برای پیشبینیِ سوانحِ احتمالی ناشی از اعمال افرادِ خطرناک، بسیار اهمیت دارد.
تشخیص نفوذ به محیط های ممنوعه:
چنانچه شخصی به محوطهی ممنوعه تعیین شده ( مانند انبار تسلیحات نظامی ) به طور تصادفی یا به عمد وارد شود، دوربین، حضورِ فرد را تشخیص داده و مسئولین امنیتی مطلع می شوند.
اشیای مشکوک رها شده و اشیای سرقت شده
تشخیص رها کردن اشیای مشکوک مثل کیف، چمدان و… در محیط های شلوغ، از اهمیت ویژهای برخوردار است. شناسایی سریع این اشیا، افزون بر کاهش احتمال به سرقت رفتن آن، از بروز اتفاقات ناگواری همچون بمب گذاری جلوگیری می کند. دوربین با تشخیص تغییرات بوجود آمده در صحنه تصویربرداری، می تواند سرقت ها را نیز تشخیص دهد.
تأمین امنیت و کنترل در تردد وسایل نقلیه در پارکینگ ها
با استفاده از پلاک خوان ها، میتوان خودروهای پرسنل و سایر افراد را شناسایی کرده و در کمترین زمان ممکن، خدمات ویژه در زمینه پارک خودرو و… ارائه شود.
همچنین با ترکیب پلاک خوان با تشخیص چهره، میتوان از احتمال تشخیص اشتباه به دلیل دستکاری دوربین یا استفاده غیرمجاز از خودروی دیگران جلوگیری کرد.
تشخیص آتش و دود
در صورتی که سانحه آتشسوزی اتفاق بیفتد، با تشخیص دود و آتش توسط دوربین هوشمند، سیستم های هشدار مرتبط شده آن، در مورد وقوع چنین حوادثی، به سرویس امنیتی هشدار خواهند داد.
ممکن است برای تان این سوال پیش بیاید که سنسور های تشخیص آتش و دود هم همین کار را انجام می دهند پس چه نیازی به دوربین هوشمند داریم؟
پاسخ این جاست که در جلوگیری از گسترش آتش در سوانح آتش سوزی، آنچه بسیار اهمیت دارد مسئله زمان است. سنسور های تشخیص دود، تا زمانی که دود به موقعیت سنسور نرسیده باشد، عمل نمی کنند که همین موضوع، زمان مفید را کاهش می دهد.
دوربین هوشمند با شناسایی دود در محل، می تواند زنگ هشدار را درعرض چند ثانیه فعال کند در حالی که این کار با سنسورهای تشخیص دود چندین دقیقه طول می کشد.
همچنین سنسورهای رایج دود و حرارت در محیطهای با سقف بلند، مانند سالنها و سولههای بزرگ و همچنین مکانهای مرطوب یا پر از گرد و غبار، کارایی مطلوبی ندارند و در چنین شرایطی یا هشدار اشتباه میدهند و یا وقتی اطلاعرسانی میکنند که دیگر دیر شده است!
اهمیت این موضوع آن جا مضاعف می شود که شناسایی به موقع آتش سوزی در مناطق و صنایع خاص مثل مناطق نفتی، پالایشگاههای نفت و گاز، صنایع پتروشیمی، نیروگاه های اتمی، نیروگاه های برق، صنایع چوب، کاغذ، نساجی، پوشاک و حتی ساختمانها و مراکز خرید بزرگ و شلوغ،آشیانه هواپیماها، اماکن تاریخی مثل موزه ها و… بسیار اهمیت دارد و میتواند از وقع حوادث جبرانناپذیر و تلفات جانی و مالی پیشگیری کند.
کنترل ترافیک
کنترل ترافیک، بخشهای مختلفی مانند شمارش وسایل نقلیه، تشخیص ورود ممنوع، کنترل سرعت و پلاک خوان را شامل میشود که قادر است رفتارهای پرخطر را شناسایی کرده و به صورت بههنگام تصاویر را با جزئیات بالا در اختیار کاربر بگذارد.
به طور کلی با تشخیص بار ترافیکی خیابان، شمارش تعداد خودروها، شناسایی خودروهای پارک شده ، شناسایی نواحی توقف ممنوع، ساعت های پر ترافیک در شبانه روز، آنالیز اندازهگیری سرعت و تشخیص ورود ممنوع این امکان را در اختیار ما قرار میدهد تا بتوانیم رانندههای متخلف را شناسایی کرده و گزارش کنیم.
در صورتی که تعداد دوربینهای موجود در شهر کافی باشد، با استفاده از پلاک خوان هوشمند، میتوان هر وسیلهی نقلیهای را ردیابی کرد و از موقعیت آن، در لحظه به صورت آنلاین مطلع شد.
برای روان سازی ترافیک شهری و جلوگیری از ایجاد ترافیک سنگین در معابر، و پیشبینی حجم ترافیک احتمالی، میتوان از آنالیز شمارش وسایل نقلیه استفاده کرد تا در صورت افزایش بار ترافیکی، تدابیر مناسبی مانند بازگشایی یک راه اضافی اتخاذ گردد.
همچنین آنالیز مدیریت ترافیک در صورت بروز تصادف، قادر است سریعا هشدار تصادف به سرویس های اورژانس و پلیس ارسال کند.
محاسبه سرعت میانگین خودروها در جاده ها برای رانندگان متخلف که در نزدیکی دوربین ها، برای فریب پلیس سرعت خود را کاهش می دهند، از دیگر کاربردهای جالب این دوربین هاست. به این ترتیب که مسافت طی شده بین دو دوربین را بر زمان طی شده تقسیم کرده و سرعت میانگین خودرو حاصل می شود، چنانچه بیش از سرعت مجاز باشد به معنای این است که راننده برای فریب، فقط در نزدیکی دوربین ها از سرعت خود کاسته است.
آنچه ذکر شد، تنها بخشی از کاربرد های دوربین هایی با قابلیت پردازش تصویر است، پردازش تصویر در صد ها حوزه دیگر، آنچه را شاید زمانی رویای بشر بوده، محقَق کرده است.
کاربرد های دوربین هوشمند در دنیای امروز :
در صنعت
بررسی محصولاتی که دیدن یا اندازه گیری آنها با چشم غیر مسلح، غیر ممکن است، مثل تشخیص دمای کوره هایی که هیچ وسیله ی مکانیکی و الکترونیکی، تحمل دمای آنها را ندارد.
در صنعت سینما
ساخت فیلم ها و بازی های کامپیوتری با تکنولوژی Motion Capture که در آن یک کاراکتر انیمیشنی قادر است حرکات دست انسان را تقلید کند.
در باستان شناسی
پردازش دقیق نقاشی ها و غارنگاری های قدیمی و شبیه سازی مَجازی بناهای تاریخی، همان طور که در ابتدا بوده اند.
در کشاورزی
تقسیم بندی اراضی، بررسی میزان صدمات وارده به محیط زیست در دراز مدت با مقایسه و تحلیل تصاویر، تشخیص گیاهان از علف هرز، جداسازی گل زعفران از پرچم قرمز آن
در کنترل کیفیت
بررسی محصولاتی است که دیدن یا اندازه گیری آنها با چشم غیر مسلح سخت یا غیر ممکن است مانند : چک کردن بارکد، بازرسی تقارن قرص ها در داروسازی، جداسازی کالاهای معیوب، بازرسی دسته بندی زعفران، درجه بندی و دسته بندی کاشی، بررسی همگون بودن سطوح در صنایع شیشه و صنایع لوکس، تزئینی و…
در هواشناسی
تشخیص و پیش بینی آب و هوا از طریق تصاویر هوایی و ماهواره ای. پردازش تصویر در هواشناسی، دقت و سرعت پیش بینی آب و هوا و طوفان ها را بسیار بالا می برد.
در صنایع نظامی و امنیتی
موشک هدایت شونده خودکار که روی یک هدف قفل می کنند، تشخیص هویت با الگوهای موجود در مردمک چشم که برای هر انسانی منحصر به فرد است.
در هوافضا
فیلتر کردن عکس های فضایی، حذف گرد و خاک و جو سیارات از تصاویر فضایی.
در پزشکی
جراحی های بسیار ریز، در تصویر برداری برای جراحی از راه دور توسط بازوهای رباتیک.
بیشتر بخوانید :
- پلاک خوان ها در سراسر ایالت تنسی در حال نصب است
- مشاغل هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۴: بررسی ۱۰ شغل پردرآمد هوش مصنوعی
- متا در حال کار روی یک موتور جستجوی هوش مصنوعی است تا از گوگل بی نیاز شود
- آیا هوش مصنوعی منجر به افزایش خالص مشاغل خواهد شد؟
- قابلیت تولید تصویر با هوش مصنوعی Imagen 3 به جمینی گوگل اضافه شد